Serellenders

Mean Red Spider


Hevosen kuva © Greg Johnston (CC BY-NC-ND 2.0)

Virallinen nimi Mean Red Spider Syntynyt 12.08.2015
Rekisterinumero VH16-006-0013 Rotu ja sukupuoli Englantilainen täysiverinen, tamma
Säkäkorkeus 171 cm Väri Ruunikko
Kasvattaja Michael Johnson, USA evm Omistaja VRL-06904 & VRL-13822

koulu- ja valjakkopainotteinen, He A & noviisi yhdistetty  /  täyttänyt 3v. 12.08.2015 & 8v. 12.01.2016

❖   Hevosella on yhteensä 0 VVJ-sijoitusta

Hämy on perusluonteeltaan kiltti, lempeä mutta herkkä hevonen. Se kiihtyy ajoittain sekunnin sadasosissa nollasta sataan ja tällöin onkin vaikeaa saada tammaa rauhoittumaan ja rentoutumaan. Tasapainona oikein ja rentona kulkiessaan tamma on oikein herkkä ja miellyttävä ratsastaa ja ajaa, vaikka askellajit eivät olekkaan katseita kääntävän laadukkaat tai edes kovin hyvin koottavissa.i. Midnight Juggernaut evm
ii. Youngblood Hawke evm
iii. Ra Ra Riot evm
iie. Telekinesis evm
ie. Gatsbys American Dream evm
iei. Geneva evm
iee. Crystal Fighter evm
e. Birdmonster evm
ei. Black Box Revelation evm
eii. Bonaparte evm
eie. Pandemonaeon evm
ee. The Pigeon Detective evm
eei. Piano Magic evm
eee. Red Stars Theory evm

i. Midnight Juggernaut on ruunikko suurikokoinen ori, joka ostettiin vuotiaana huutokaupasta pilkkahintaan. Rakenteeltaan ori oli kevyt ja siro, jonka arveltiin olevan parhaimmillaan stayerina. Orin suku ei juuri päätä hetkauttanut ja vuosikkaasta oli paha sanoa, pärjäisikö radalla. Luonteeltaan ori osoittautui äkäpussiksi, jolla hyrräsivät hormonit kaiken aikaa päässä. Parivuotiaana Midnight Juggernaut ei ollut vielä valmis radalle ja uraa lykättiin vuodella. Kolmivuotiaana Midnight Juggernaut starttasi ensimmäisen kerran 9f matkalla hiekkaradalla. Midnight Juggernaut sijoittui kehnosti häntäpäähän ja läpäisi maidenin vasta neljännellä yrittämällä. Se oli selvää, että orista ei ikinä arvokisojen voittajaksi olisi. Midnight Juggernaut kilpaili Handicap lähdöissä vaihtelevalla menestyksellä. Kuusivuotiaana Midnight Juggernaut keskeytti uransa ja siirtyi jalostusoriksi. Vaikka ori oli juossut kehnosti, niin Midnight Juggernautilla oli silti erilainen suku ja orin suvusta löytyi myös menestyneitä juoksijoita, joten ei voinut tietää, pärjäisivätkö orin varsat isäänsä paremmin radalla.

ii. Youngblood Hawke oli suuri kimo ori, jolla tuntui riittävän epäonnea koko elämänsä ajan. Youngblood Hawke ostettiin parivuotiaana huutokaupasta alle lähtöhinnan, sillä huomattavan suuripäinen ruma ori ei järin herättänyt kiinnostusta. Suku oli orilla keskinkertainen, josta löytyi muutama hyvä juoksija. Ori oli sprinter, joka oli parhaimmillaan 8f matkoilla. Kolmivuotiaana Youngblood Hawke läpäisi maidenin toisella yrittämällä ja allowancen ensimmäisellä. Youngblood Hawkella oli erinomainen alku, mutta siitä se alamäki sitten alkoi. Ori ilmoitettiin ensimmäistä kertaa G3 lähtöön vaikuttavan uranalkunsa vuoksi. Youngblood Hawke oli täysin kunnossa ja terve ennen kilpailuja, mutta radalla ratsukko kaatui törmättyään kaiteeseen kiilattuna. Ratsastaja loukkaantui murtaen jalkansa sekä Youngblood Hawke loukkasi molemmat etujalkansa. Eläinlääkärin mukaan orilla saattaisi olla vielä tulevaisuus radalla, jos ori kuntoutuisi täysin. Youngblood Hawken kuntoutus kesti pari vuotta, jolloin ori uskallettiin ilmoittaa varovaisesti Handicap-lähtöön. Youngblood Hawke joutui jättäytymään pois kilpailuista juuri ennen alkua alettuaan ontumaan etujalkaansa. Orin kilpaura oli ohi ja Youngblood Hawke siirtyi jalostusoriksi. (i & ii © HM)

fwb-o. Shadowhunter 01.03.2016 i. Reddigton Joe (VRL-02528), Jadessa Warmbloods
VVJ valjakkoajo, noviisi yhdistetty yksilöille kutsu 00.00.2016 0/0

Uusi kotitalli
Käydessäni Zonjiet Studissa katselemassa hyviä ehdokkaita vanhemmiksi uudistamaan Serellendersin hevoskantaa kysyi HM veikeästi hymyillen enkö olisi kiinnostunut saamaan valjakkohevosiini hieman täyttäverta sekaan. Sytyin ajatukselle heti ja hän vei minut katsomaan vähän vanhempaa, entistä laukkatammaa Hämyä. Hän oli myymässä tammaa pois ajanpuutteen takia, sillä se oli yhä melko haastava ratsastaa rennoksi ja ratsulihaksistonkin hankkiminen oli vielä kesken. Kävin tutustumassa Hämyyn tarhassa varovaisesti silitellen ja tunnustellen sen jalkoja. Jokin Hämyssä ja sen pulleassa heinämahassa vakuutti minut ja tartuin tarjoukseen kärrätä tamma pilkkahintaan Serellendersiin.

Uudella kotitallilla Hämy oli heti kuin kotonaan, mutta työskentelyn aloittaminen oli vaikeaa. Yritin opettaa Hämyä ohjasajolle mutta ohjat olivat sen mielestä aivan kamalat! Aluksi maastoilimme paljon hakien rentoutta ja lihaksistoa takaosaan. Hiljalleen tammasta alkoikin kuoriutua ihan rennosti ottava hevonen, jonka jälkeen aloitimme uudelleen opettamaan sitä ajolle. Matka ajo-opetuksessa oli pitkä ja kivinen, aivan kuten kuulema aikanaan ratsuopetuksessakin, mutta rauhalliseen tahtiin Hämy eteni ja alkoi oppia uusia asioita. Mikään valjakkokenttien taituri se ei ole vieläkään, mutta kulkee melko rennosti askellajit läpi ja kiitää maastossa niin että kuljettajaa hirvittää.

Historiaa, kirjoittunut HM
Eihän nyt kukaan täysijerkinen hankkisi vieterikinttuista epäonnista laukkahevosta talliin, vain koska hevosen sattui saamaan pilkkahintaan enkä toki halunnut että nätti tamma laitettaisiin makkaratehtaalle. Se miten, sana myytävästä tammasta kantautui korviini, oli täysin ystäväni fargan syytä, joka muka huomaamattomasti soitti minulle ja kertoi eräästä mukavasta nuoresta tammasta ja sanoi vaikka kustantavansa tamman matkustuskulut Namibiaan. Enhän minä rukka voinut silloin tietää mihin lupauduin, mutkun se oli halpa.. Maahantuoja oli saattanut sivumennen mainita Hämyn olevan entinen laukkahevonen, mutta farga ei maininnut sanallakaan sitä, oliko tamman ratsutusta jo aloitettu. Tietenkin luotin ystävääni ja oletin saavani peruskoulutetun hevosen.

Hämyn ensitapaaminen oli vähintäänkin mieleenpainuva. Heti rampin avauduttua tamma suorastaan rynnisti yhdellä valtavalla loikalla rampin yli riistäytyen käsittelijänsä otteesta poukkoillen ympäri tallipihaa vauhkoontuneen eläimen lailla. Hämy rauhoittui vasta viidentoista minuutin kuluttua ja jäi seisomaan jalat haarallaan tammatarhaukselle. Hyvin hitaasti lähestyin hevosta, joka tarkkaili ympäristöään hyvin säikähtäneen ja varautuneen oloisena. Lopulta tamma saatiin kiinni, tutkittiin matkan jäljiltä ja vietiin lähimpään tyhjään tarhaan, jossa jatkoi poukkoilua päättömän kanan lailla.

Kun tilanne oli rauhoittunut, soitin saman tien maahantuojalle ja valistin vartin ajan siitä, miten hän oli myynyt minulle makkarahintaan suorastaan sekopäisen elikon. Maahantuoja vakuutteli että kyllä tamma siitä rauhoittuu ja sopeutuu vielä, jonka jälkeen tulisin kuulemma näkemään hevosen hyvät puolet. Pyh sanon minä. Talli oli täynnä aikaa ja tilaa vieviä nuoria kouluhevosia, joten mistä minä löytäisin vuorokauteen lisää tunteja täyden remonttihevosen kouluttamiseen?! Ei tässä tilanteessa auttanut nyt muu kuin soittaa eräälle paikalliselle ystävälleni, joka oli kysynyt Zonjietista töitä viikkoa aikaisemmin. En ollut miestä palkannut, sillä miehen hevostausta ei vakuuttanut. Zack oli ollut aikaisemmin Iso-Britanniassa laukkahevostilalla treenaajana. Tietenkin ajattelin, että mies tuntee laukkahevoset ja osaa toimia niiden kanssa. Rehellisesti sanoen minulla ei ollut omakohtaista kokemusta, mutta onneksi Zack suostui ilomielin ottamaan Hämyn projektikseen.